Ha még nem láttad volna

2011. augusztus 6., szombat

Fejlessz egyszerre Androidra és iPhone-ra!

Miután korábban nem elsődleges prioritásként, de feladatul kaptam, hogy alkalomadtán nézzek utána, milyen asztali és mobil megoldásokkal lehet összekötni a CRM rendszert, amin az időm legnagyobb részében dolgozom, ma este megvizsgáltam, az előttem álló lehetőségeket.

Az első hosszabb távú igény egy asztali értesítő Windowsra, ami induláskor bekér egy felhasználói nevet és jelszót, majd azután néhány percenként ellenőrzi, van-e új esemény a rendszerben, amiről érdemes tájékoztatni a felhasználót, és ha igen, dob erről egy buborékot. Ez túl sok problémát nem jelent. C#, és megfelelő Visual Studio komponensek segítségével összerakható könnyen.

Nagyobb dilemma, hogy miként álljunk hozzá a rendszer okostelefonos elérhetőségéhez. A Flash (CS5) ugye nem jó, mert az maximum Androidos játékok készítéséhez megfelelő, de iOS alatt nem fog futni (Munkák István bácsi nem akarja). A Java nyelvet választva szintén ugyanez a helyzet: szinte tökéletesen beszorulunk az Androidba. Objective-C nyelv esetén az iPhone-ba ragadunk be (Androidos fordító igencsak gyerekcipőben).

Két megoldás maradt tehát a fapados HTML5, és a Flex (Actionscript 3.0).

A HTML5 mellett szól, hogy a jövő szabványa, amit amúgy is kötelező lesz elsajátítani, ráadásul ezt az utat választva a mára kiforrott jQuery-tudásomat is remekül tudom kamatoztatni pl. a kifejezetten erre a célra készített jQTouch plugin segítségével. Hátránya, hogy - hacsak nincs máris a kezemben egy Androidos készülék, valamint egy iPhone - márpedig nincs -, akkor nem nagyon tudom letesztelni, valóban hogy jó-e, amit éppen csinálok.

A Flash Builder 4.5 (Flex) nevű rendszer használatával viszont remekül lehet tesztelni, hogy miként fog kinézni a kimenet a különböző készülékeken. Garantált, hogy amit készítek, ugyanúgy fog működni Android, iOS (iPhone, iPad), sőt még Windows alatt is. (Bővebb infó itt.) Ráadásul nem összeturkált jQuery pluginokból kell építkezni, hanem egy komplett és mára kiforrott fejlesztői rendszer van alattam. Hátránya, hogy csak nagyon mérsékelten tudom felhasználni a mára jórészt elavult Actionscript 2.0 tudásomat, tehát szinte nulláról kell kezdenem ismerkedni a rendszerrel.

A helyemben ki melyikre szavazna?

By SoDI

190 megjegyzés:

  1. "Szerintetek mivel fejlesszek okostelefonra?"

    Szerintem inkább hagyd a fenébe…!

    VálaszTörlés
  2. Kit érdekel? Mikor mész már kamerázni legközelebb? Nem a 66 másodperces videókról szól ez a blog?

    VálaszTörlés
  3. Danyil: Természetesen kedd reggel megyek nem-tüntetni a Szigetre, és élőben közvetítem, ahogy a biztonsági emberek elküldenek minket a picsába, és az ebből kialakuló vitát. :D

    VálaszTörlés
  4. Valóban, nagyon régen nem volt már 66 másodperces videó, ehelyett felrakod a három évvel ezelőtti érdektelen tüntetéseket és tárgyalásokat, miközben rengeteg érdekes téma van, csak ezeket lustaságból nem vagy hajlandó feldolgozni.

    Ami még nem is baj, csak akkor miért ez a blog neve?

    VálaszTörlés
  5. "Szerintem inkább hagyd a fenébe…!"

    :)
    Mert? Ebben a hónapban a webes részt kell lezárni, de ősszel már jöhet az okostelefonos felület. Addig érdemes átrágnom magam a megfelelő megoldás tutorial-jain.

    VálaszTörlés
  6. molnarfarpad:

    A Szigetes nem-tüntetésről majd lesz közvetítés ÉS 66 másodperces videó is, nyugi.

    Ősztől pedig sokkal több videó lesz, mert akkor lesznek újra események.

    VálaszTörlés
  7. De talán maradjunk a bejegyzés témájánál. :D
    Leírtam, mi a dilemma.

    VálaszTörlés
  8. Flesselj, ahhoz már van alapod, a másikkal meg csak játssz egyelőre. Amúgy vannak html 5 kód tesztelő szimulációs oldalak. Nekem Opera Labs 07 21-ei van fennt, EnableWebSockets meg minden, "Your browser scores 306 and 9 bonus points out of a total of 450 points" de a króm 14 félékszverzió is csak 329/13. Sz'al ez még változni fog. Meg sok gépen vacakul bufferel ez az ogg theora vp8 akármi videó is, beszaggat a hang, még állóképes, csak zenei jutub "videónál" is, pedig amúgy gyors gépek.

    VálaszTörlés
  9. Azért nem semmi, hogy már a strabag nemzetben is nekimennek a fidesznek az mt miatt... Na, most idén meg mondjam azt, hogy második 56 lesz, csak ezúttal mi győzünk? Kiterjesztett értelemben persze, mielőtt még vki elkezdene nácifasisztaszéhhsőjobbozni... :)))))))))))

    VálaszTörlés
  10. Html5 Simulator, vagy simulation keresésre jópár segítőnek tűnő infotartalmú oldal bejkön, viszont én nem vok programozó, hogy eldöntsem, melyik mennyire hasznos vagy eleve semennyire sem az egyiksem. :)

    VálaszTörlés
  11. Túl kísérleti a pőre HTML5, és fizikai készülékek nélkül nem tudni mit csinálok. Hát igen, ez nyomós ért a Flash Builder mellett. (Ami egyébként több, mint sima Flash: egyszerűen a régi Flex új neve. Ennek köszönhetően fut el a kimenete az almás telefonon is. Hasonlóan ahhoz, mint amikor az ugyanezzel a fejlesztőrendszerrel készített Windows-os és Mac-es AIR alkalmazások hozzáférnek a vinyóhoz, és egyéb helyi erőforrásokhoz, miközben jószerivel ugyanazzal az Actionscript nyelvvel írod a cuccot, amivel egyébként Flash alatt játékokat is készíthetsz.)

    VálaszTörlés
  12. Nem kell szimulátor, mert a legtöbb ismert HTML5 képességet bármelyik böngészővel használni tudod. Viszont hogy mindez miként nézne ki egyik-másik telefonon vagy tableten, csak találgathatsz.

    Úgyhogy igen, a szerteszét szórt, évekkel a szabványosítás lezárása ELŐTT járó dolgokra építés helyett építek egy profi Adobe megoldásra inkább. :)

    VálaszTörlés
  13. SF: "Azért nem semmi, hogy már a strabag nemzetben is nekimennek a fidesznek az mt miatt..."

    Semmi különös. A Magyar Hírlapban is megjelenhetett Orbán Győzelme után egy vizitdíj-párti (!), annak a visszaállítását szorgalmazó cikk.
    Ez meg most egy másik irányú ellenvélemény. Kell néha demonstrálni, hogy van vita, az lenyugtatja az embereket. Pista bá' látja, hogy beszólnak a Magyar Nemzetben, tehát mégse lesz itt nagy baj. Amikor megszavazzák a szart, akkor pedig észre sem veszi, csak a vitára emlékszik utólag, az eredményre alig.

    VálaszTörlés
  14. Azt továbbra sem értem, miért le7 lejogvédetni a kereket, illetve az érintőképernyőt, 1000 éves találmány, epöl ezt tette, amúgy vannak nonémben is hasonló tudású cuccok, persze néhány kimondott apple szolg hiányzik belőlük, de flash, meg html 5 van. Természetesen a hardvert sem apple adja alá, third party alkatrészekből állnak az ájfonok.

    Ez az okosteló mizéria sztem most tart ott, ahol a kamerás telefonok 2003-ban. Pár év, és csak ilyent le7 majd kapni, na AKKOR majd ír6cc progikat rá. :)

    VálaszTörlés
  15. Az a gond, hogy ezt egészen konkrétan és garantáltan észre fogja venni...

    VálaszTörlés
  16. Kedd reggel hányra mész?

    VálaszTörlés
  17. "Úgyhogy igen, a szerteszét szórt, évekkel a szabványosítás lezárása ELŐTT járó dolgokra építés helyett építek egy profi Adobe megoldásra inkább."

    Nem akarlak nagyon megzavarni az okoskodásban, de az Adobe tákolmányának viselkedése jóval nagyobb rizikó a végberendezéseken, mint a bejáratott HTML5.

    VálaszTörlés
  18. Hát igen, én ezért is nem vágyakozom az alkalmazotti lét után. Minden, ami miatt eddig érdemes volt annak lenni szabadúszó helyett, megszűnik. Eltörlik. Semmi biztonság, semmi kiszámíthatóság. Annyira eltolódnak az előnyök és a hátrányok, hogy ami nem alkalmazotti lét, az 2012-től erősen többet nyom.

    VálaszTörlés
  19. Danyil: "Kedd reggel hányra mész?"

    Nem tudom még, majd lesen a híreket. Nem akarok egyedül bohóckodni, ezért akkor megyek, amikor a többiek is.

    "az Adobe tákolmányának viselkedése jóval nagyobb rizikó a végberendezéseken, mint a bejáratott HTML5"

    Nem hiszem, mert ha jól értem, a végeredmény HTML5 alapú lesz. :) Az Actionscript csak fejlesztés közben játszik, az export HTML-alapú megoldásokra fordítja.

    VálaszTörlés
  20. Okostelóra még talán, de otthonra sokan régi böngiket használnak. Kb. ezt akartam mondani az előbb, mikor leírtam, hogy viselkednek a html5 oldalak átlagos gépeken, és itt most nem a hw konfig, hanem a böngi-frissesség a fő gond, hiszen lám, a legeslegbétább is KEVÉS a normális videolejátszáshoz...

    Vagy a router fogja meg azokon az említett gépeken, de érdekes módon a flash videót nem akadályozza ugyanaz. Vagy vmi win beállítás nem jó, mert nekem is dadogott, rezgett a hang, aztán volt tcp optimizer, a legradikálisabb gyors beállításra lett téve minden, jó nagy pufferek, 255 kapcsi és timeout, meg minden, és lám, megjavult. De ehhez tcp ip szinten kellett nekem tweakelni. Pedig elvileg ez itten csak egy új HTML szabvány, ami egy magas szintű programnyelv lényegében.

    VálaszTörlés
  21. Még nem szabvány. Csak lesz szabvány. Valamikor :)

    VálaszTörlés
  22. http://en.wikipedia.org/wiki/Adobe_Flex

    "Adobe Flex is a software development kit (SDK) released by Adobe Systems for the development and deployment of cross-platform rich Internet applications based on the Adobe Flash platform."

    Arról most ne nyissunk vitát, hogy egy HTML5 webalkalmazás lesz-e gyorsabb, vagy egy app, ami magával hurcolász egy frameworkot.

    VálaszTörlés
  23. Vagy inkább a websockets bekapcsolása gyorsíthatta fel az adatátvitelt, ahogy nézem, ez 1fajta adatátvitelt jobb kliens-szerver kommunikációval optimalizáló akármi.

    VálaszTörlés
  24. Mondjuk esetleg elmagyarázhatnád, hogy mi a tökért nem jó neked a HTML 4.01, milyen HTML5-elemekre van szükséged egy szaros CRM-webklienshez.

    VálaszTörlés
  25. Igazad van. AIR mobile alatt fut.

    Ezek a telcsik ugyanakkor tele vannak kétmagos meg egyéb fasza procikkal. Oszt félévente újabbal. A gyors és többplatformos fejlesztés miatt megéri cseppet áldozni az elméleti gyorsaságból, ami az újabb kütyükön gyakorlatilag nulla lesz.

    VálaszTörlés
  26. Sőt, ez így kurva jó.

    Nem is kell előre telepíteni a mobilra az AIR-t, tényleg viszi magával. Kiválasztod, hogy most iPhone-ra, PC-re, Mac-re, vagy Adroidra mented, és már kész is.

    Közben tök ugyanaz a cucc.
    Nem kell szenvedni külön-külön semmivel.
    NAGYON FASZA! :D

    VálaszTörlés
  27. Egyszer lefejleszted, oszt elfut mindenen.
    Isteni. :D

    VálaszTörlés
  28. Ebbe most beleszerelmesedtem. :D

    VálaszTörlés
  29. "Ebbe most beleszerelmesedtem."

    Ez azért van, mert megint gyôzött a lustaságod. Teljesen hiányzik belôled az a képesség, ami a programozás lényege: a hatékonyságra törekvés.

    VálaszTörlés
  30. Jó, hát valóban nem a demoscenére jellemző hozzáállás, de azért elég hatékony módszer ez így is. Mintha nem volna elterjedt, hogy nem optimalizálnak mindent külön, 'kézzel', tövig.

    VálaszTörlés
  31. Ja, majd biztos beleásom magam KÜLÖN az iPhone-os Obective-C fejlesztésbe, külön a Java alapú Android fejlesztésbe, és mindegyikben elkészítem KÜLÖN ugyanazt az alkalmazást. :D

    Nyilván ezt fogom csinálni.
    Bazmeg, nem ettem meszet. :DDDDDDD

    Így megtanulok egy dolgot, oszt elfut mindenen.
    Szó szerint. Tök mindegy, hogy iPhone, Android, vagy BlackBerry. Jó, persze, nem ugyanaz a kód, de exportálható ugyanaz az Actionscript-alaú cucc bármelyik alá. Egyszerűen tökéletes.

    VálaszTörlés
  32. Sodi, en masfel.eve hasznalok androidot, es azt mondom hogy az airt hayyd a picsaba. Felhasznaloi ssemszogbol egy rakas fos.

    VálaszTörlés
  33. "Mondjuk esetleg elmagyarázhatnád, hogy mi a tökért nem jó neked a HTML 4.01, milyen HTML5-elemekre van szükséged egy szaros CRM-webklienshez."

    Nem a HTML5 a lényeg, hanem az okostelefonos csicsa. Ez az Adobe cucc bele rak minden hülye csicsát, amivel lehet az okostelefonos parasztokat bűvölni.

    Ez a szakma nagyrészt ÁMÍTÁSTECHNIKA. Bűvölni kell csillogó pixelekkel a buta parasztokat. :D

    Ha már okostelefon, nyugodtan lehet az ámításra gyúrni.

    VálaszTörlés
  34. Gery: Miért, mi bajod vele?
    Konkrétan mi nem jó?

    VálaszTörlés
  35. "Megtanulok egy dolgot es elfut mindene" - en.viszont azt mondom, hogy mimdig a legjobb az adott rendszerre keszult es arra optimalizalt app. Tele vana Market iPhone-appok portjaival, latszik rajtuk hogy a GUI-hoz egyaltalan nem.nyultak peldaul, tiszta iphone az egesz (a nagyobb magyarok kozul az idokep es a bonuszbrigad app az, amin latszik hogy valami hozzad hasonlo pistike kessitette el az iphone utan az android verziot)

    VálaszTörlés
  36. Ha lassú a telefonos, cseréld le a Galaxy S-t Galaxy S II-re. :D

    Viccen kívül... Android fejlesztésébe azért nem akarok mélyen belemerülni, mert az Apple épp most öli meg a szabadalmaival. Ha amcsiban nem forgalmazható valami, világszinten se piacképes. Nem tűnik tehát időtálló tudásnak, amiért megérné befektetni.

    VálaszTörlés
  37. Sodi:
    "Ja, majd biztos beleásom magam KÜLÖN az iPhone-os Obective-C fejlesztésbe, külön a Java alapú Android fejlesztésbe, és mindegyikben elkészítem KÜLÖN ugyanazt az alkalmazást."

    Nem. Webalkalmazást készítesz, te gyökér. Ami tényleg mindenhol elfut ahol akad egy browser, és nem csak az Adobe által támogatott platformokon (és ott is szarul).

    Gery:
    "Konkretan? Lassu es szar."

    Hagyd a picsába. Megint kurva okosnak hiszi magát.

    VálaszTörlés
  38. Ez a Tarasz Bulba nagyon kemény film.

    VálaszTörlés
  39. "Nem. Webalkalmazást készítesz, te gyökér"

    Vagyis HTML, CSS és Javascript.
    Oké, akkor ezen rágom át magam első lépésként.

    http://www.lynda.com/HTML-5-tutorials/ios-4-web-applications-with-html5-and-css3/69792-2.html

    :)

    Most még csak azon gondolkodom, mire éri meg energiát fektetni, és mire nem.

    VálaszTörlés
  40. Vagy inkább ezt, ezt komolyabbnak tűnik a 8 órájával.

    http://www.vtc.com/products/Developing-iPhone-Web-Apps-Tutorials.htm

    Vagy először a Lyndát, utána a VTC-t.
    Jó. Akkor webappolok :D

    Ha azt mondjátok, hogy szar az AIR, akkor elhiszem.

    VálaszTörlés
  41. funkerman és bingo players odabaszott pénteken, meg utánna coro délig bazeg, hazaértem aludtam este 6ig utána meg lenéztünk akácfába lazítani és kit látott szemem..
    1 tipp.. háát bloginaa, fekete cipő (csatos) fekete farmer és egy kék fehér kockás ing volt rajta zselézett haj.(a bevetési kesztyűt otthon hagyta.. háh:) egy kb 16-nak alig kinéző CSAJJAL volt együtt, megittak 2-2 jagert (az volt akciós 250ft) meg elfeleztek egy 2dl kólát. voltak vagy 3/4 órát aztán elsétáltak.. lőttem egy képet is talán felteszem:)

    és te sóder megküzdöttél már kötbér kapitánnyal? :D

    VálaszTörlés
  42. Most még csak azon gondolkodom, mire éri meg energiát fektetni, és mire nem.


    MASZTIZZ, MERT CSAK AHOZ ÉRTESZ!

    VálaszTörlés
  43. Fotelrocker: Az Akácfában, a hátsó csapnál állítólag Csollány Szilveszter csapolja a sört hétvégenként, mert a profi sportból nem lehet megélni. Én még nem láttam ugyan, de két helyről is hallottam.

    VálaszTörlés
  44. "Ez túl sok problémát nem jelent. C#, és megfelelő Visual Studio komponensek segítségével összerakható könnyen."

    Mesélj, milyen visual studio komponensre gondoltál?

    "A Flash Builder 4.5 (Flex) nevű rendszer használatával viszont remekül lehet tesztelni"

    Hihető h meg fogsz venni egy 2-300€-s szoftvert. Szóval inkább html5 :)

    Ja iPhone fejlesztésről én akkor tettem le, amikor 100$-t és Mac-es platformot kértek a fejlesztéshez. Mondtam akkor köszi nem.

    VálaszTörlés
  45. Vajon miért vannak a trollok között ilyen nagy számban IT-s emberek?

    VálaszTörlés
  46. k0zi: "Mesélj, milyen visual studio komponensre gondoltál?"

    Hát mondjuk erre:

    http://msdn.microsoft.com/en-us/library/system.windows.forms.notifyicon.aspx

    Ilyen rendszerekben azért jó dolgozni, mert nem kell netes dzsungákból előbányászni a dolgokat, egyben van minden, amiből legózni lehet. :)

    "Hihető h meg fogsz venni egy 2-300€-s szoftvert. Szóval inkább html5 :)"

    A próbaverzió időtartama előtt el tudok készülni bármivel. De mivel Gery azt mondja, hogy az AIR kurva lassú Androidon, ezért inkább lemondok róla.

    "100$-t és Mac-es platformot kértek a fejlesztéshez"

    Igen, a Mac SDK csak Mac-en fut. Vicces. :)
    Szerencsére web appokat ingyen lehet írni rá.

    VálaszTörlés
  47. "A próbaverzió időtartama előtt el tudok készülni bármivel."

    Soha semmivel nem tudsz elkészülni időben :D

    VálaszTörlés
  48. Ezen azért lassan változtatok.

    VálaszTörlés
  49. "Vajon miért vannak a trollok között ilyen nagy számban IT-s emberek?"

    Ők vannak sokat gépnél. :D

    VálaszTörlés
  50. "Ja iPhone fejlesztésről én akkor tettem le, amikor 100$-t és Mac-es platformot kértek a fejlesztéshez."

    Az XCode ingyenes, fizetned csak akkor kell, ha az AppStore-ban akarsz szoftvert árulni + ennek fejében megkapod az iOS bétákat is. Szóval nem a semmire fizeted az évi 100 dollárt. Mac meg nagyjából minden második IT-snál és hipsternél van otthon nyugat-európában, annál is inkább, mert 1000 EUR a legolcsóbb iMac újan, vagyis semmivel sem drágább, mint egy márkás, minôségi PC (Sony, IBM, HP, Dell, stb). Ráadásul Windowst is futtat natívan, ha kell.

    VálaszTörlés
  51. "Ezen azért lassan változtatok."

    Ne kapkodd el, a húszas éveid pihenésre vannak. Majd februárban felpörögsz.

    VálaszTörlés
  52. Sneci, úgy hallottam, Kötbér Kapitánynak is tetszik a legújabb nagyratörő terved. xD
    Azt javasolja, hogy képezd magad vérprofivá ma délután néhány ingyenes tutorial letöltésével. A Kapitány Úr tűkön ülve várja a fejleményeket!

    Anyádnak meg jelentsd be, hogy a munkádhoz szükséged van egy androidos telefonra. Ha nem akar 180-ért venni egyet, pereld szarrá, utána majd kétszer is meggondolja, baszakodjon e veled.

    VálaszTörlés
  53. Danyiil, a rajongótáborát ô maga szedte össze különbözô informatikai fórumokon. Ha vérprofi orvosnak képzelné magát, valszeg a körzeti orvosok trollkodnának vele itt üres óráikban, és röhögnék magukat betegre :)

    VálaszTörlés
  54. Sneckó, a diákhitel törlesztőit fizeted?

    VálaszTörlés
  55. Sneci, ugye nem dolgozol vasárnap? Csak mert a Tízparancsolat tiltja. És egyébként is nyaralsz.

    VálaszTörlés
  56. Danyil:

    Fizetem, és igen, dolgozom.
    Pont azért, hogy fizetni is tudjam. :D

    VálaszTörlés
  57. Miért dolgozol, ha egyszer keresztény vagy? A Biblia világosan leírja, hogy vasárnap tilos a munka.

    VálaszTörlés
  58. Sodi, miért nem veszel egy androidos telefont magadnak? Ugyebár könnyedén ki tudnád skálázni az árát. Később élő közvetítést is nyomhatnál róla.

    Bevállalsz néhány plusz szórólapot, és megvan a pénz.
    Inkább erre költs, mint bullshit-könyvekre.

    Elméletben már ismerjük a skálázás fogalmát, de a gyakorlatban valahogy nem tudod produkálni! Miért van ez?

    VálaszTörlés
  59. És a vásáros mit csinál vásárnap? Pihen? :D

    VálaszTörlés
  60. snecigeci:

    Mert asszem inkább iPhone 5-öt veszek.

    VálaszTörlés
  61. A vásáros biztos zsidó.

    VálaszTörlés
  62. "A vásáros biztos zsidó."

    :DDDD
    Biztos.

    Vagy Galaxy S 3...
    A lényeg, hogy akkor veszek, amikor újdonság. Majdnem féléve piacon lévő cuccra, ami mindjárt elavul, baromság százezer forint felett költeni.

    Akkor kell venni, amikor újdonság, mert akkor legalább 6-7 hónapig elmondhatod, hogy nálad van a csúcsteló.

    A sokat emlegetett Sony-Ericsson P900-at is akkor vettem meg 2003 végén, amikor annyira újdonság volt, hogy le kellett járnom a lábam, mire valahol végre találtam belőle egyet.

    Csodálkoztam is, hogy 10 ezres szar telefonok mindenhol vannak raktáron, de ez a 180 ezres csúcs dolog hiánycikk.

    VálaszTörlés
  63. Ne bújj ki a kérdés alól. Miért nem tartod be a Tízparancsolatot?

    Azt a melót, amit szerda délután kellett volna leadni, hány nap késéssel adtad le? Egyáltalán befejezted már?

    VálaszTörlés
  64. "A lényeg, hogy akkor veszek, amikor újdonság. Majdnem féléve piacon lévő cuccba, ami mindjárt elavul, baromság százezer forint felett költeni."

    Tényleg hülyeség akkor venni, amikor már lement az ára, de még egy ideig aktuális. 84 forintos órabérrel early adoptert játszani érdekes lesz - legutóbb, amikor hitelbôl urizáltál, rámarkoltam a bankszámládra, ugyebár :)

    "Akkor kell venni, amikor újdonság, mert akkor legalább 6-7 hónapig elmondhatod, hogy nálad van a csúcsteló."

    Sneci, hány barátod van, akinek eldicsekedhetnél?
    Ezek közül szerinted hányat izgat, hogy milyen telefonod van?

    VálaszTörlés
  65. Ja és külön vettem hozzá 20 ezerért 128 megás SD kártyát, hogy tudjak menőzni, hogy figyelj, egész estés magyar szinkronos film a telón.

    Ez 2003-ban, ráadásul érintőképernyővel kombinálva kurva nagy szám volt. :)

    VálaszTörlés
  66. "Ja és külön vettem hozzá 20 ezerért 128 megás SD kártyát, hogy tudjak menőzni, hogy figyelj, egész estés magyar szinkronos film a telón."

    Remélem, azt is hitelbôl :)
    Na és hány picsát sikerült felszedned ezzel a hihetetlen szöveggel?

    VálaszTörlés
  67. "Akkor kell venni, amikor újdonság, mert akkor legalább 6-7 hónapig elmondhatod, hogy nálad van a csúcsteló."

    Lényeg, hogy nem vagy materialista.

    Egyébként minek neked csúcsteló? Minek neked egyáltalán telefon, amikor nincsenek barátaid, így nem hív senki, a munkaadóid nem keresnek telefonon (ha mégis, görcsös idegrohamot kapsz), amúgy meg a Moszkván dobálod az aprót a nyilvános telefonba?

    VálaszTörlés
  68. Ja igen, szabadon beállítható mp3 csörgés se volt akkoriban, mindegyik mobil hülyén csipogott, így az is nagy szám volt benne.

    "Tényleg hülyeség akkor venni, amikor már lement az ára, de még egy ideig aktuális."

    A Samsung Galaxy S II 125 ezer. Hónapokkal ezelőtt se volt sokkal több, és még néhány hónapig tartani fogja az árát. A következő generációig tartani szokta.

    Tehát a termékciklus elején kell venni, mert a következő generációit max. havi 5-6 ezer forintot fog átlagosan esni az ára, ennyiért pedig nem éri kivárni.

    Tehát ha már egyszer veszek ilyen kütyüt, akkor

    1) a csúcscuccot veszem (iPhone5, vagy Galaxy S 3)
    2) pont amikor frissen jelent meg

    Nem kell semmiféle kompromisszum. Vagy 5-10 ezes szar mobil, vagy 150-200 ezres csúcs.

    VálaszTörlés
  69. "Csodálkoztam is, hogy 10 ezres szar telefonok mindenhol vannak raktáron, de ez a 180 ezres csúcs dolog hiánycikk. "

    Ha ezen csodálkozol, gyorsan add vissza az érettségid. Szerinted minél drágább egy árucikk, annál többet tartanak belőle raktáron? Idióta..

    VálaszTörlés
  70. "Remélem, azt is hitelbôl :)"

    Nem emlékszem már mindenre, de részletkérdés. :D

    "Egyébként minek neked csúcsteló?"

    Minek bárminek is?
    Alapvetően semmi értelme. :D

    Az ember az általános használati ÉLMÉNY miatt vesz ilyesmit. Haszna nulla. De ha kezedben tartod az iPhone 4-et, akkor elvarázsol.

    "Lényeg, hogy nem vagy materialista."

    Jaj, jaj, jaj. Élmény.
    Emiatt nem bánom meg soha, hogy 2003-ban korát erősen meghaladó csúcsmobilom volt.

    VálaszTörlés
  71. Sneci, laptopból miért nem az aktuális csúcsterméket vásároltad meg? Csak 180k-s Acerre volt elég a segíly?

    VálaszTörlés
  72. snecigeci: "Szerinted minél drágább egy árucikk, annál többet tartanak belőle raktáron?"

    Nem, de gondoltam, az olcsó cuccokat kéne elkapkodnia a népnek, nem a közel 200 ezres csúcstermékeket. :D

    VálaszTörlés
  73. Sodika, téged a kompromisszummentes hülyeségeid lassan a híd alá juttatnak. Fogsz te még hajléktalanként tüntetést szervezni a telefonbolt elé, hogy adják vissza a hülyeségekre eltapsolt pénzedet :)

    VálaszTörlés
  74. Sneci, további 20 évig fizetni fogod annak a szar sonyericssonnak az árát. Dehát a fiatalkori élmény, hogy néhány hülyegyerek előtt villoghattál, megfizethetetlen. xD
    Azóta is téged istenítenek - "a srác a drága telefonnal".

    VálaszTörlés
  75. "Nem kell semmiféle kompromisszum."

    Valóságértesítő:

    Moszkva tér.
    Nyilvános telefon.

    VálaszTörlés
  76. "Sneci, laptopból miért nem az aktuális csúcsterméket vásároltad meg?"

    Három szempont volt. 200 ezer Ft-om van rá, legyen 2 Kg alatt, tudjon Dune Nukem Forevert jól futtatni. Ennek a három szempontnak ez felelt meg.

    Egyébként egy közel ugyanolyan kiépítésű Sony Vaio, mint amilyen az én Acer-em, 330 ezer forint.

    http://www.sonsat.hu/Sony-Vaio/Sony-Vaio-laptop-VPC-SB1V9E.html

    Tehát az gépben lévő alkatrészek tekintetében csúcsterméket vásároltam. Fasza cucc, 2 Kg és 200 ezer Ft alatt. Pont megtaláltam a tökéletes gépet.

    Ráadásul pont JÓKOR vettem, mert épp újdonság volt. Ugyanilyen kiépítésű Sony egy hónappal korábban 260 ezer Ft volt. :)

    "Csak 180k-s Acerre volt elég a segíly? "

    Nem segíly. Kártérítés. :)

    VálaszTörlés
  77. "Nem emlékszem már mindenre, de részletkérdés."

    Pont, hogy ez a lényege. Elvégre azért vetted, hogy arcoskodj vele (mellesleg hány éves vagy, 15?), hogy mindenki lássa milyen csúcs telefonod van, mert te ezt megteheted. Egész vicces látvány lehettél: kinőtt gatya, flaneling, zsíros haj és hitelből vett méregdrága telefon.

    VálaszTörlés
  78. Előbb esetleg vehetnél egy normális cipőt 20.000 forintért, ahelyett, hogy csúcsmobilra baszol el kétszázezret álmaidban.

    VálaszTörlés
  79. Sneci, ez az élmény hogy nézett ki nálad? Megvetted a telefont, bementél a suliba.
    Látványos mozdulattal előkaptad, és nyomkodni kezdted. Mindenki magasról szart rád, ahogy korábban is, de te istennek érezted magad. Néha beállítottad, hogy időzítetten csörögjön, majd beszélgetést imitáltál. Nem járok messze, ugye?
    Hát akkora élményért én is eladósítanám magam a következő 10 évre.

    VálaszTörlés
  80. Danyil: "Valóságértesítő: Moszkva tér. Nyilvános telefon."

    Így jött ki a lépés.
    Mostantól anyámnak csak nagyon határozott célmegjelöléssel adok pénzt. Itt ez a számla, ezt fizesd be belőle. Általánosan úgy, hogy "itt a pénz, kezeld a számlákat", többé egy fillért sem.

    VálaszTörlés
  81. Tipikus cigány. A ruhái olyanok, mint amit a kutya szájából húztak ki, de hitelből menőzik a csúcstelefonjával.

    VálaszTörlés
  82. "Tehát az gépben lévő alkatrészek tekintetében csúcsterméket vásároltam"

    ?????????????????

    Biztos uaz a minősége, mint a sonynak. Igen sneci. A csúcsterméket vásároltad meg. ACER ROTFL

    VálaszTörlés
  83. Danyil: "Előbb esetleg vehetnél egy normális cipőt 20.000 forintért, ahelyett, hogy csúcsmobilra baszol el kétszázezret álmaidban."

    A cipőm pont 3000 Ft-ért vettem, és pont megfelel.
    Nem kell ennél jobb. Minek? Ez egy szaros cipő.

    Én mindig technikai kütyükre, vagy marketing tananyagokra adok ki sok pénzt. Másra soha.

    Ja és nem "álmaimban". Ha újdonság lesz a két cucc közül jobbnak ítélt telcsi, kiszorítom rá a pénzt.

    VálaszTörlés
  84. "Mostantól anyámnak csak nagyon határozott célmegjelöléssel adok pénzt. Itt ez a számla, ezt fizesd be belőle."

    Villogsz itt anyáddal, pedig még mindig kurvaciki, hogy ő intézi a dolgaidat. Bezzeg, amikor ki akarják kapcsolni a villanyt meg a netet, akkor személyesen mész az ügyfélszolgálatra, balfaszkám. Meg négy órát lébecolsz a Moszkván és a Széna téren, mire be tudod fizetni a szintén kikapcsolt telefonodat, te kényelem császára :D

    VálaszTörlés
  85. Én azt a 2 kilót gyógytornászra, ruhákra, fodrászra, uszodára, meg a tanulmányaim befejezésére költöttem volna, de te tudod.

    VálaszTörlés
  86. "Biztos uaz a minősége, mint a sonynak. Igen sneci. A csúcsterméket vásároltad meg. ACER ROTFL"

    A Sonynál a HÁZAT, meg esetleg a képernyőt fizeted meg. Az alkatrészeket (CPU, VGA) tökre ugyanonnan vásárolja mindkét cég. :)

    VálaszTörlés
  87. "Én azt a 2 kilót gyógytornászra, ruhákra, fodrászra, uszodára, meg a tanulmányaim befejezésére költöttem volna, de te tudod."

    Jó, az első megspórolt 100 ezremnél erős leszek, és végrehajtási illetékre költöm el. :D

    De utána tényleg jöhet a telcsi.

    VálaszTörlés
  88. "Nem kell ennél jobb. Minek?"

    Esetleg mert úgy nézel ki a széttaposott, mocskos cipődben, mint egy csöves? Esetleg azért, hogy legyen egy normális cipőd, ha a munkaadóddal talizol? Persze te ilyen magasságokba nem látsz fel.

    "Ha újdonság lesz a két cucc közül jobbnak ítélt telcsi, kiszorítom rá a pénzt."

    Havi 75 nettóból, amiből félretenni nem tudsz, sőt a rezsire sem elég, kiszorítasz 200 ezret. Ezt gondold át még egyszer :DDD

    VálaszTörlés
  89. "A Sonynál a HÁZAT, meg esetleg a képernyőt fizeted meg. Az alkatrészeket (CPU, VGA) tökre ugyanonnan vásárolja mindkét cég. :) "

    Mega a dizájnt, anyagminőséget(!), supportot, garanciát, etc etc. Fogok röhögni, ha 1 hónap múlva elkezd kopni a festésed, fél év múlva meg megpusztul az alaplapod, mert lespórolták a hűtést / szar a szellőzés. Nehogy már egy 180k-s acert prémium minőségnek állíts be, mert összehugyozom magam..

    VálaszTörlés
  90. "Az első százezréről" álmodozik harminc évesen bazzeg :DDD
    Priceless

    VálaszTörlés
  91. Anyukádtól kaphatnál a 30. szülinapodra egy ilyen emlékalbumot, Sodi, hogy "Az első százezrem". Be lenne ragasztva az első oldalra egy tízforintos. Aztán lennének benne "Azok a fránya akadályok" feliratú lapok, ahol lenne egy kép a zsidó tanárúrról, a Corvinus épületéről, egy rohamrendőrről, a diákhitel-szerződésedről, stb. :DDD

    VálaszTörlés
  92. "A Sonynál a HÁZAT, meg esetleg a képernyőt fizeted meg. Az alkatrészeket (CPU, VGA) tökre ugyanonnan vásárolja mindkét cég."

    Mint arra már Snecigeci kolléga is rámutatott, csak a mûszakilag képzetlen prolik hiszik azt, hogy egy termékben kizárólag a nevet kell megfizetni, és ugyanannál a beszállítónál egy adott komponensbôl kizárólag egyforma tudású és minôségû kivitelek kaphatóak.

    VálaszTörlés
  93. Őszintén nem értem egyébként, hogy miért sajnálod a pénzt ennyire a végrehajtásra, amikor kb. hárommillió forintodról van szó. A helyedben bárki másnak a legelső dolga lenne a végrehajtás elindítása, főleg, ha ilyen csóró, mint te.

    Te viszont hét-nyolc éve húzod-halasztod a dolgot, úgy teszel, mintha a 3 milla nem számítana (sőt, ezt le is írtad sneider oldalán), és inkább csúcsmobilt veszel hitelből, mint hogy befizesd azt a kurva illetéket.

    Egy közgazdasági analfabéta vagy, de még a józan paraszti eszed is elment.

    VálaszTörlés
  94. "A cipőm pont 3000 Ft-ért vettem, és pont megfelel.
    Nem kell ennél jobb. Minek? Ez egy szaros cipő."

    Ennek szellemében remélem egy 3000 forintos gumimatracon alszol. Nem kell annál jobb. Csak a hülyék vesznek szilikonbetétes matracot, ami megtartja a gerincüket. Minek? Semmi értelme!

    VálaszTörlés
  95. "Esetleg azért, hogy legyen egy normális cipőd, ha a munkaadóddal talizol?"

    Arra van barna bőrcipő. Szabadidőre szabadidőcipő kell. Ha pedig az aktuális munkaadó konkrétan több évvel fiatalabb is nálam, pont leszarom ezt is.

    "Havi 75 nettóból, amiből félretenni nem tudsz, sőt a rezsire sem elég, kiszorítasz 200 ezret."

    Skála.

    "Fogok röhögni, ha 1 hónap múlva elkezd kopni a festésed"

    Nem nyúzom én ezt annyit. Ha itthon vagyok, monitorra kötve használom.

    "fél év múlva meg megpusztul az alaplapod, mert lespórolták a hűtést / szar a szellőzés"

    Ilyesféle problémát még nem hallottam róla.

    VálaszTörlés
  96. "Hát mondjuk erre:

    http://msdn.microsoft.com/en-us/library/system.windows.forms.notifyicon.aspx

    Ilyen rendszerekben azért jó dolgozni, mert nem kell netes dzsungákból előbányászni a dolgokat, egyben van minden, amiből legózni lehet. :)"

    Oké, akkor az MS termékekben egy kis gyorstalpaló. Ez a .NET framework és nem Visual Studio komponens. Szóval ne keverjük a szezont a fazonnal kérlek. Ebből is látszik, hogy IT vonalon nem vagy túl jártas.

    Na most ha tudnád, hogy ez nem VS hanem framework függő, akkor eszedbe jutna a mono is és elárulok egy titkot, bár lehet már valaki égetett vele a kommentekben. A mono crossplatformmá teszi a .net framework egy jelentős részét. Dobpergés...dobpergés...dobpergés... van iPhone-ra, Androidra, sőt az így megírt kódot Windows 7 Phone-ra is már gyerekjáték portolni. TADAAAAAAA!

    VálaszTörlés
  97. "A próbaverzió időtartama előtt el tudok készülni bármivel. De mivel Gery azt mondja, hogy az AIR kurva lassú Androidon, ezért inkább lemondok róla."

    EULA-ban úgy tudom ki szokták kötni, hogy trial verzió nem használható üzleti célra.

    VálaszTörlés
  98. "A helyedben bárki másnak a legelső dolga lenne a végrehajtás elindítása, főleg, ha ilyen csóró, mint te."

    Én aztán nem vagyok hitelpárti, de ez azon kevés esetek egyike lenne, ahol még hitelt is hajlandó lennék felvenni, csak hogy elindítsam az eljárást.
    Persze a felvetés pusztán elméleti, utoljára 13 éves koromban volt 100ezer forint alatt a likvid vagyonom. xD

    VálaszTörlés
  99. "ugyanannál a beszállítónál egy adott komponensbôl kizárólag egyforma tudású és minôségû kivitelek kaphatóak"

    Nyilván az Intel és az Nvidia se fog különböző minőséget szállítani UGYANABBÓL a prociból és alaplapból. Tehát ha belül ugyanaz, akkor tényleg annyi a kérdés, hogy a festés kopik-e (egyelőre egyébként még sehol). Meg annyi, hogy van-e telefonos segítség, ha elbaszódik. LOL.

    Danyil: "Őszintén nem értem egyébként, hogy miért sajnálod a pénzt ennyire a végrehajtásra, amikor kb. hárommillió forintodról van szó."

    Nem húzom-halaszom. Ősszel megteszem.

    "Ennek szellemében remélem egy 3000 forintos gumimatracon alszol."

    Más az alvás, és más a cipő. Speciális, drága cipő beteg embereknek kell. Ez a 3000 forintos pont megfelel a célnak.

    VálaszTörlés
  100. "Ha pedig az aktuális munkaadó konkrétan több évvel fiatalabb is nálam"

    Vannak, akik viszik is valamire az életben :D

    VálaszTörlés
  101. "Nem húzom-halaszom. Ősszel megteszem."

    Hét éve húzod, te hülye. Mit nem értesz ezen?

    VálaszTörlés
  102. Nekem is Acerem van, de nekem csak arra kell, hogy netezzek, meg elfusson egy-két Paradox-game. Viszont nem is képzelem csúcsgépnek :))

    VálaszTörlés
  103. "Nyilván az Intel és az Nvidia se fog különböző minőséget szállítani UGYANABBÓL a prociból és alaplapból."

    1) Mind az Intelnél, mind az NVidianál elég sok variáns van egy-egy CPU/GPU-családon belül.
    2) Sem az Intel, sem az Nvidia kurvára nem gyárt alaplapot.
    3) Sajnos a CPUn és a GPUn kívül még rengeteg más komponenscsoport is van egy-egy alaplapon, millió spórolási- és hibalehetôséggel, de még magából a PCBbôl is lehet olcsóbb változatot gyártani.
    4) Segghülye vagy a hardverhez és annak tervezési/gyártási eljárásaihoz, ne erôltesd.

    VálaszTörlés
  104. "A Sonynál a HÁZAT, meg esetleg a képernyőt fizeted meg. Az alkatrészeket (CPU, VGA) tökre ugyanonnan vásárolja mindkét cég. :)"

    Ja meg esetleg az alaplap kondenzátorai is jobb minőségűek. Jobb anyagból farigcsálták össze a gépházat is, így nem fog mondjuk 2 év után elrepedni, elszineződni. Én vettem anno egy tök tuti HP notebookot, hw leírás tényleg maga volt a csúcs, érintőképernyő minden fasza. Aztán 1 év után adtam el és vettem egy Lenovo Thinkpadet (nem recseg ropog, 2x leejtettem táskával és semmi baja). Sokat használt notebooknál a monitor pántjai törnek el elsőnek, thinkpadnél ez acélból van. Lehet tudnak valamit :)

    VálaszTörlés
  105. Sneci, vágod hogy egy laptop nem alaplap-proci-vga-ból áll, hanem egy gondosan megtervezett rendszer?

    Majd ha letörik az lcd-t tartó fül, beszarik a pöcök ami összezárja a gépet, megszakad a kijelző kábele, leválik valamelyik BGA chip az alaplapon a melegtől, lerohad az akksi, akkor térjünk vissza erre.

    VálaszTörlés
  106. k0zi: "Ez a .NET framework és nem Visual Studio komponens."

    Részletkérdés, de legyen igazad.

    "Ebből is látszik, hogy IT vonalon nem vagy túl jártas."

    Framework, vagy a Frameworkkal dolgozó fejlesztőeszköz része-e. Az fejlesztés során történő felhasználás szempontjából alapvetően részletkérdés.

    "Na most ha tudnád, hogy ez nem VS hanem framework függő, akkor eszedbe jutna a mono is"

    Mondjuk ebben tényleg nem mondasz hülyeséget.

    VálaszTörlés
  107. Ne baszogassátok már Snecit. Ő nem hardveres. Nem szoftveres. Nem webdizájner. Nem honlapfejlesztő. Miért is kellene értenie ezekhez a dolgokhoz, hm???

    VálaszTörlés
  108. "Sem az Intel, sem az Nvidia kurvára nem gyárt alaplapot."

    Jó, de ma már az Acer sem zsunga gyártó, sok-sok éve piacon van. Innentől nem akarok sznobozni.

    "Jobb anyagból farigcsálták össze a gépházat is, így nem fog mondjuk 2 év után elrepedni, elszineződni."

    2-3 után az ember úgyis lecseréli a gépet. :)

    "beszarik a pöcök ami összezárja a gépet"

    Ezen eleve nincs ilyen pöcök. Ez noteszgép.

    De értem a lényeget. Viszont tény, hogy én nem nyúzom a gépet. a billentyűzetet és a képernyőt is csak akkor használom, amikor épp nem vagyok itthon, hanem tüntetésen vagyok. A gépet csak akkor nyitogatom.

    Igaz ugyan, hogy most is a laptopról írok, mert a meló akkor gördülékeny, ha kellően erős a gép, és rögtön történik valami, amikor kattintok, és pillanatnyilag ez itthon a legerősebb gép, de külső monitorral, egérrel, és billenytűzettel használom, hogy kíméljem.

    És veszek az asztali gépbe kevés RAM-ot 20 ezerért még ebben a hónapban, hogy a melóhoz se kelljen amortizálni (értsd: bekapcsolni) a laptopot, mint most.

    VálaszTörlés
  109. Baromsag hogy fel ev utan elavult szar lesz a telefon. Nekem egy eve van meg a galaxy S, es meg mindig nem erzem szukseget, hogy csereljem. Lehet, hogy ha ma nem lenne androidos telefonom, akkor is ezt vennem a Galaxy S II helyett. Kartyafuggetlenul ez a telo most 70 korul megy, a SGS2 pedig 120, annyival meg nem jobb (egyelore nem erzem, hogy az egymagos gigahertzes proci lassu lenne, nem After Effects-ezni akarok a telefonon vagy videot konvertalni. A mostani andoidos csucsjatekok is gyonyoruen futnak rajta, az android 2.3.4-gyel pedig maga a rendszer is hasit mint az allat. Szerintem ha ma valaki androidos telefont akar venni, jobb ar-ertek aranyu keszuleket nem talal a piacon)

    VálaszTörlés
  110. Egyebkent en egy eve 130-ert vettem a Galaxy S-t, annyit is lazan meger. Jobban, mint anno a P900 180-at :) (tudom, mert nekem is volt P910, mondjuk en 2006-ban 50-ert vettem hasznaltan)

    VálaszTörlés
  111. "Ne baszogassátok már Snecit. Ő nem hardveres. Nem szoftveres. Nem webdizájner. Nem honlapfejlesztő. Miért is kellene értenie ezekhez a dolgokhoz, hm??"

    Jáj. :P Itt nem holmi általános "hozzáértésről" van szó, hanem arról, hogy ha valaki meló szinten be van buzulva valamibe (k0zi a .NET-be, Inkasszómanó meg valami mérnökféle lehet), akkor jobban kézre esik számára az atompontos terminológia. :)

    VálaszTörlés
  112. Gery: "egyelore nem erzem, hogy az egymagos gigahertzes proci lassu lenne, nem After Effects-ezni akarok a telefonon vagy videot konvertalni"

    A kijelzője is jobb lett a II-nek.

    VálaszTörlés
  113. Sneci, jelenleg milyen telefonod van? Jól sejtem, hogy valami kétezer forintos, kínai piacos játéktelefon?

    VálaszTörlés
  114. Nem olyan szar telcsi ez, ezzel közvetítettem Twitteren Tomcat vallomását Molnár Balázs székesfehérvári büntetőperéről. :D

    VálaszTörlés
  115. Az már valami, akkor történelmet látott. Elárvereztethetnéd a kurucon.

    VálaszTörlés
  116. Sneci, hány évig fizeted még a diákhitelt?
    Nem gondolkodtál még iphone vásárlásán Provident hitelre ? Házhoz is vinnék a pénzt.

    VálaszTörlés
  117. Lehet, hogy hangyafasznyival jobb a SGS2 kijelzoje a sima SGS-nel, de annyival nem amennyivel dragabb. Erre mondom hogy ar/ertek aranyban a SGS magasan veri a SGS2-t (meg ugy altalaban barmit, esetleg az LG Optimus 2X van vele egy szinten, mert az AMOLED kijelzot es ketmagos procit ad 90-95 korul)

    VálaszTörlés
  118. "tudom, mert nekem is volt P910, mondjuk en 2006-ban 50-ert vettem hasznaltan"

    Fúj, hordd el magad, kompromisszumos proli!

    VálaszTörlés
  119. "Fúj, hordd el magad, kompromisszumos proli!"

    Jaj, évekkel később venni a cuccot? Úgy már nem móka. :D

    VálaszTörlés
  120. "Nem gondolkodtál még iphone vásárlásán Provident hitelre ? Házhoz is vinnék a pénzt."

    Nem. Bankhitelt én nem veszek fel.

    Annak ellenére sem, hogy amikor részt vettem anno a Provident sajtótájékoztatóján, akkor engem sikerült megnyugtatniuk, hogy a valóságban nem is olyan szar dolog ez, mint ahogy beállítják.

    http://www.youtube.com/watch?v=BbWUw0kX_VQ
    http://www.youtube.com/watch?v=shD52TyL_04
    http://www.youtube.com/watch?v=ijd3aYVabK8
    http://www.youtube.com/watch?v=Wd3mzfgBdNM

    A negyedik videóban 1:14-nél teszem fel a kérdéseimet a szóvivőjüknek.

    VálaszTörlés
  121. Sneci téged egy 5 éves is meg tudna győzni bármiről, annyira hülye vagy a pénzügyekhez.
    A Provident pont a hozzád hasonlókból él. A tanulatlan, hiszékeny prolikból, akik minmálbérből élnek, de nekik kell a plazma tv, mert a szomszédnak is van.

    VálaszTörlés
  122. Szerintem nem is adnának neked hitelt a bankban, kezdjük ott.

    VálaszTörlés
  123. Azt mondod, a 84 forintos órabér nem elég jó fedezet?

    VálaszTörlés
  124. Na jó, hülyék vagytok.
    Megyek melózni.

    VálaszTörlés
  125. Legalább egy keresztet kitehetnél, ha már megszeged a Tízparancsolatot.

    VálaszTörlés
  126. De köcsögök vagytok, szegény Sodika próbálna beilleszkedni és vérkereszténynek látszani az antiszemitizmusával meg a homofóbiájával, ti meg itt basztatjátok a vasárnappal meg a tízparancsolattal szegény zsidó srácot.

    VálaszTörlés
  127. Endre, köztudomású, hogy vasárnap csak az alábbi rétegek dolgoznak

    -ateisták
    -materialisták
    -kommunisták
    -zsidók
    -Echelon-ügynökök és terroristák
    -azok akiket már megint szorít a kötbér

    Te melyik vagy? FIGYELEM!!!! EGYNÉL TÖBB VÁLASZT IS MEGJELÖLHETSZ!!!!! HA BIZONYTALAN VAGY, MEGKÉRDEZHETED A TROLLOKAT IS!!!!

    VálaszTörlés
  128. A nagy emberek különleges módon haltak meg

    Hitler öngyilkos lett a bunkerében, mikor a szovjetek már csak pár száz méterre voltak tőle

    Sztálint a saját elvtársai (és fia) ölték meg

    Churchill a legenda szerint úgy halt meg, hogy egyik kezében szivar volt, a másikban whiskey.

    Endre úgy fog meghalni, hogy saját hányásában fekve, a végelgyengülés szélén mutogatja a 300 ezerből vett telefonját a Széll Kálmán vagy Boráros téren a hajléktalanoknak, utolsó szavai ezek lesznek, "A hitel megfizethető, de az élmény megfizethetetlen."

    VálaszTörlés
  129. @Danyil
    Majd hozzátette Jézus: "A szombat lett az emberért, nem az ember a szombatért"; Márk 2:27

    A tízparancsolat annyit mondd, hogy "Az Úr napját szenteld meg!". Ez misére, elmélkedésre vonatkozik és esetlegesen pihenésre. Helyesen értelmezve: vasárnap lehet dolgozni, de senkit nem lehet azért felelősségre vonni, ha nem dolgozik. Amúgy ha betű szerint betartjuk a törvényt,akkor az is elő van írva hogy hat napon át nem pihenhetünk.
    Egyébként az ultra-ortodox zsidók szokták szigorúan venni a pihenést (pl. nem használnak elektromos eszközöket. Lásd: kóser lift).
    Ez nem azt jelenti, hogy SoDI ne szegné meg a következőket:
    6. Ne paráználkodj!
    8. Ne hazudj,mások becsületében kárt ne tégy!
    9. Felebarátod házastársát ne kívánd!
    Ha valóban nem jár templomba, akkor:
    3. Az Úr napját szenteld meg!

    VálaszTörlés
  130. Ez még lemaradt:
    4. Atyádat és anyádat tiszteld!

    VálaszTörlés
  131. Szerintem van valami előttünk ismeretlen szála is a végrehajtási történetnek. Sodiból kinézem, hogy baszik rá vele foglalkozni, de az anyja biztos nem hagyná veszni a pénzt, és neki nem okozhat gondot "kiskálázni" 100 ezer forintot.

    VálaszTörlés
  132. SoDInak szeretettel:
    http://store.zegna.com/ERMENEGILDO%20ZEGNA/detail/tskay/7B1C05D4/cod10/44332827QG
    Ilyened nem lesz soha.

    VálaszTörlés
  133. Sodi biztos nem fizette még vissza a diákhitelt.

    Ha jól emlékszem, egyszer írta is, hogy nem is akarja visszafizetni soha, mert a részlet valahogy a fizetéstől is függ, azt ha nincs papíron fizetés, nem is kell törleszteni.

    VálaszTörlés
  134. Endre, a hitelezők ellen nem menekülhetsz örökké. Előbb-utóbb elkapnak, és akkor véged, úgy megkopasztanak, hogy mehetsz a híd alá. Legkésőbb akkor, ha anyád meghal.

    Viszont ha még most elkezdenél törleszteni, lehet hogy megérnéd a nyugodt öregkort.

    VálaszTörlés
  135. hát akkor ebben is épp annyira volt tájékozott, mint általában mindenben, mivel csakis a tanulói jogviszony megléte esetén nem kell elkezdeni a törlesztést, viszont ha ez megszűnik akkor jövedelemtől függetlenül törleszteni kell. Persze késleltetni lehet, feltéve ha az adós:

    - terhességi gyermekágyi segélyre (TGYES), GYED-re és GYES-re,
    - rokkantsági nyugdíjra, rokkantsági járadékra, baleseti rokkantsági nyugdíjra jogosult,
    - nem töltötte be a 40. életévét és újra hallgatói jogviszonya van.

    Sajnos a közép súlyos értelmi fogyatékosság még nincs a kivétel-listán, így snecikének bizony már min. 1 éve fizetnie kell a havi részleteket.

    VálaszTörlés
  136. Lehet, hogy én emlékszem rosszul a részletekre. De abban biztos vagyok, hogy magyarázta, hogy ez milyen jó biznisz, mert ezer évig nem fogja visszafizetni.

    VálaszTörlés
  137. "Szerintem van valami előttünk ismeretlen szála is a végrehajtási történetnek."

    Nincs. :)
    Minden részletről beszámoltam.

    VálaszTörlés
  138. Akkor szimplán hülye vagy.

    VálaszTörlés
  139. "Akkor szimplán hülye vagy."

    Nem volt sürgős. Kamatozik az sürgetés nélkül is. :)
    De ősszel tényleg elindítom.

    Egyben eddig tényleg nem volt soha annyi felesleges pénz.

    VálaszTörlés
  140. Bár annyi igaz, hogy annak idején mindenhol azt lehetett hallani, hogy a "fizetésed 9%-át kell" törleszteni. Azt, hogy a semmiből is kéne, tényleg nem nagyon ragozták sehol. Amikor költöttem, a "fizetés 9%-a" mondat volt a fejemben. A 9% lószar, ha van pénz. Az viszont, hogy akkor is 9%, ha nincs miből, tényleg szemétség.

    VálaszTörlés
  141. "Endre, a hitelezők ellen nem menekülhetsz örökké. Előbb-utóbb elkapnak, és akkor véged"

    Bármilyen végrehajtónak a tanáruras végzést tudnám mutogatni, hogy sok szerencsét. Nagyon szívesen.

    VálaszTörlés
  142. "Bármilyen végrehajtónak a tanáruras végzést tudnám mutogatni, hogy sok szerencsét. Nagyon szívesen."


    Szerintem a végrehajtóidat nem fogja érdekelni a tanáruras végzés.

    VálaszTörlés
  143. "Nem azt mondtam, hogy nem kell.
    Kell azt, csak a megfelelő időben.
    A tanáruras pénzből."

    Ahogy a fent idézet kommentből kiderül, nem fizette a diákhitel törlesztő részleteket, ezért a késedelmi kamattal növelt összeg (1,5-2 milla) átkerült az apeh-hez behajtásra.

    igaz senci?

    VálaszTörlés
  144. A járuléktól is ezért igyekszem megszabadulni. A "semmi után is fizess" dolgok Amerikában például nem is léteznek.

    Az adó a hivatalos nyereség X %-a legyen és kész. Pont. A "semmi után is" tételeket igyekszem kiirtani az életemből.

    VálaszTörlés
  145. "nem fizette a diákhitel törlesztő részleteket, ezért a késedelmi kamattal növelt összeg (1,5-2 milla) átkerült az apeh-hez behajtásra."

    Nem ezt mondtam. Azt mondtam, mit mondtam régebben. :D

    "igaz senci?"

    Nem, nem igaz.
    Fizetem a részleteket, elvégre már dolgozom.

    VálaszTörlés
  146. "Szerintem a végrehajtóidat nem fogja érdekelni a tanáruras végzés."

    Miután SEMMI MÁSOM sincs, csak a végzés, jobban teszi, ha érdekli. A ruha, ami épp rajtam van még az enyém. :D

    VálaszTörlés
  147. Az egyetlen vagyontárgyam ez a bírósági végzés, meg az anyámmal kötött másik szerződés. Ez a két papír.

    Az egyiket odaadnám a végrehajtónak (a tanárurasat), a másikat pedig természetesen nem. :)

    VálaszTörlés
  148. Jelenleg minden vagyonom egy jogerős bírósági végzés meg egy ügyvéddel ellenjegyzett szerződés.

    VálaszTörlés
  149. "Nem, nem igaz.
    Fizetem a részleteket, elvégre már dolgozom."

    volt egy átmeneti időszakod (mélytorkos kötbér) amikor nem tudtál fizetni(Megjegyzem, a rezsi mellett most is gondot okozna). A diákhitel tartozást nagyon szigorúan veszik, ezért néhány hónap elmaradás után egy összegben válik esedékessé a visszafizetése, ha ez nem teljesül, átkerül az apeh-hez.

    VálaszTörlés
  150. Él a szerződésem, és törlesztem. :)
    Ez szerencsére nem gyarapítja a problémáimat.

    VálaszTörlés
  151. Szóval a kötbéres időkben kiemelt prioritása volt a diákhitel törlesztésnek? Ez belőled kiindulva nehezen hihető. De nekem aztán tök mindegy.
    Amúgy sem kell aggódnod, hiszen idén még csak huszonéves vagy, így még időben vetted meg brian tracy könyvét, ami milliárdost csinál majd belőled.
    Majd.
    Mert a nyár a pihenésé.

    VálaszTörlés
  152. Nem egyedül élek, ezt elfelejted.

    VálaszTörlés
  153. Szerintem az anyja törleszti helyette. Ugye Sodi?

    VálaszTörlés
  154. "Nem egyedül élek, ezt elfelejted. "

    Ezek szerint tényleg az anyád törleszti. Hihetetlen.

    VálaszTörlés
  155. Most mi van?

    Sikeres vállalkozó, delegálta a feladatot :D

    VálaszTörlés
  156. Sneci, amióta ez a blog él és beszámolsz a bevételeidről és kiadásaidról, a kiadási oldalon sosem említetted a diákhitel törlesztőjét. Továbbra is anyádnál maradt a törlesztés feladata, annak ellenére, hogy "dolgozol"?

    VálaszTörlés
  157. Sodi egyebkent mi lett azzal a P900-zal amit 180-ert vettel? Hogyhogy egy tucat kacat hulladek nokiad van most?

    VálaszTörlés
  158. "Él a szerződésem, és törlesztem. :)
    Ez szerencsére nem gyarapítja a problémáimat."

    Ez beismerése annak, hogy nem ő fizeti. És ki más fizethetné, mint az anyja.

    VálaszTörlés
  159. Gery: Addig használtam, amíg teljesen szarrá nem ment. De 5 évig kitartott. :)

    VálaszTörlés
  160. Ha ez igaz, akkor viszont egészen biztos, hogy titkol valamit a tanáruras pénzzel kapcsolatban.

    Teljesen kizárt, hogy az anyja, aki a diákhitelt is fizeti helyette, aki vacsorát főz neki, és veszi kötelességtudóan a papírzsepit, csak úgy hagyja, hogy sodi évekig ne foglalkozzon azzal a pénzzel, mert majd lesz valami.

    VálaszTörlés
  161. Nem vagy semmi, recskás.
    Kaptál saját lakást, kocsit, 3 milliós örökséget, az etyetemi éveid alatt anyádtól havonta 30 ezer költőpénzt + ingyen kaját, felvetted a diáklhitelt és mindent elherdáltál, mert: "a fiatalkori élmény elkísér életed végéig."
    És most kiderül, hogy a diákhitelt anyád törleszti... no komment.

    Mondták már rád, hogy anyaszomorító?

    VálaszTörlés
  162. "Teljesen kizárt, hogy az anyja, aki a diákhitelt is fizeti helyette, aki vacsorát főz neki, és veszi kötelességtudóan a papírzsepit, csak úgy hagyja, hogy sodi évekig ne foglalkozzon azzal a pénzzel, mert majd lesz valami."

    Ennek pont az ellenkezője igaz.
    Én hittem úgy, hogy ő ezt már elintézte.

    VálaszTörlés
  163. "Én hittem úgy, hogy ő ezt már elintézte."

    És évekig nem tűnt fel, hogy nem halad az ügy?

    VálaszTörlés
  164. Az anyáddal kötött szerződésben is rögzítve van, hogy ő fizeti a diákhitelt? Ezt is zsarolással érted el nála?

    VálaszTörlés
  165. Ha ő nem intézte, az gondolom azért volt, mert nincs esély rá, hogy abból valaha pénz lesz.

    Ott áll 13 milla (vagy amennyi a házból megmaradt) valamilyen számlán. A kocsidat eladtátok, és feltehetőleg anyukád nem keres annyira rosszul, hogy 100k-t ne tudjon kiskálázni. Tegyük fel, hogy elfeletette, nem foglalkozott vele, stb. Akkor mikor ez kiderült, miért nem mondtad neki, hogy most azonnal kell 100 000 forint elindítani az eljárást? Miért vettél 200k-ért gépet, mikor 125k-ért már lehet aluházas laptopot venni, amin ugyan nem megy a Duke Nukem Forever, viszont nem is törik szét 2 év alatt, és tökéletesen lehet rajta dolgozni? A különbözetből már majdnem meg is lett volna az eljárás megindításának a díja.

    Sodi: Nagy összegben mernék fogadni arra, hogy abból a pénzből te már soha nem fogsz semmit látni.

    VálaszTörlés
  166. Gondolom, a diákhitel törlesztését azzal magyarázza a gnóm, hogy az tulajdonképpen a taníttatása árához tartozik, márpedig azt (szerinte) köteles fizetni az anyja.

    VálaszTörlés
  167. Kétéle felállást tudok elképzelni sneci és az anyja kapcsolatának tekintetében:

    -Az első az, hogy sodi anyja nagyon gyenge akaratú nő, akit sodi máig kvázi terrorizál, zsarol, fenyeget, ő meg nem mer komolyabban is odacsapni, mert mégiscsak az ő kicsi fia, mi lenne vele nélküle. Néha, apróságokban (pl. vidd ki a szemetet fiam!), vagy ha már nagyon nagy a baj (pl. a fia félmilliós rezsitartozást halmoz fel), akkor megkeményedik egy-egy pillanatra, hogy elkerüljék a katasztrófát, de alapvetően sodi az úr a házban.

    -A második pedig, hogy sodi anyja mostanra belátta, hogy a fia szellemi fogyatékos, és akként is kezeli. Próbálja finoman az önállóság és a munka felé terelgetni, mert él benne a remény, hogy öreg korában nem kell bentlakásos intézetbe adnia az egy szem fiát, de minden pillanatban tisztában van azzal, hogy sodi nem beszámítható. Nem bíz rá fontos dolgokat, nagy pénzeket, stb. Az a keménykedés, amit soditól itt látunk, nem más, mint a valóság teljesen torz értelmezése (pl.: anyuka kitarítja sodi ólját, mert már a másik szobában is érződik a szag - sodi szerint ő delegálta a takarítás feladatát, hisz ő sikeres cégvezető), vagy egyszerű hazugság.

    Nekem a második eset valószínűbbnek tűnik, de sajnos az elsőt sem lehet kizárni.

    VálaszTörlés
  168. Azt mondjuk tényleg érdekes kérdés, hogy a Nándorfejérvár utcai lakás eladásából származó pénz hova lett. Sodi egy lyukas kétfillérest nem látott belőle, az biztos, mert különben nem ácsorogna három órát a Moszkva téren, egy kis pénzre várva.

    VálaszTörlés
  169. "Az egyiket odaadnám a végrehajtónak (a tanárurasat), a másikat pedig természetesen nem."

    Tehát rejtegeted a vagyonod a hitelezôid elôl? Édesanyád, mint (volt) bíró mit szól a finoman szólva sem jogkövetô, rosszhiszemû magatartásodhoz?
    (Azt már meg se merem említeni, hogy ha fizetnél, az adósságaid nem kamatoznának tovább, míg a kintlevôségeid igen.)

    VálaszTörlés
  170. Egyre több a kínos kérdés, mindjárt jön a posztcunami.

    VálaszTörlés
  171. "sodi anyja nagyon gyenge akaratú nő, akit sodi máig kvázi terrorizál, zsarol, fenyeget,"


    Kizártnak tartom, hogy Endre bárkit is képes legyen terrorizálni. Nem az a megfélemlítő típus.

    VálaszTörlés
  172. "Kizártnak tartom, hogy Endre bárkit is képes legyen terrorizálni. Nem az a megfélemlítő típus."

    Na igen, de amióta láttam a telefonhívás miatti fogyatékos ideggörcsét, számomra simán elképzelhető, hogy otthon, ismerős környezetben, négyszemközt az anyjával üvöltözős, csapkodós, vicsorgós hisztirohamai vannak, mint egy hároméves gyereknek. Ezt azért nehéz lehet elviselni.

    VálaszTörlés
  173. Sodi, ha terrorizál, nem úgy csinálja, mint Damu Roland, hanem hisztivel, követelőzéssel, kábé mint Cartmen, csak kevésbé taktikusan, több ajtócsapkodással, kevesebb hízelgéssel.

    VálaszTörlés
  174. A lakáseladásból származó lét a mutterja zár alá helyezte, Sodi orra alá meg odadugott egy (kamu?) adóskötelezvényt, hogy ne hisztizzen (annyit).
    Sodinak csak virtuális vagyona van :)

    VálaszTörlés
  175. Inkasszómanó: Ez azt jelenti, hogy az anyja valamiért nem akarja elkölteni azt a 100k forintot a végrehajtás megindítására. Gondolom, mert nem lenne értelme.

    VálaszTörlés
  176. Virtuális vagyon, valós tartozás. Az élet császára.

    VálaszTörlés
  177. Mitől valósabb a jogerős tartozás a jogerős kintlevőségnél? Nem értem. :D

    VálaszTörlés
  178. Mindkettő ugyanolyan jogi absztrakció.
    Ugyanúgy.

    VálaszTörlés
  179. Jön még valaki Sodit nézni kedden?

    VálaszTörlés
  180. "Gondolom, mert nem lenne értelme."

    Ha a tartozás valós, van értelme - hacsak Sodika alá nem írt valami hülyeséget.

    VálaszTörlés
  181. Inkább arról nyilatkozz Sodi, hogy miért anyád fizeti a diákhiteled törlesztését.

    VálaszTörlés
  182. "Jön még valaki Sodit nézni kedden?"

    Akarsz szerepelni a közvetítésben? :)

    VálaszTörlés
  183. "Akarsz szerepelni a közvetítésben? :)"

    Nem nagyon. De úgysem tudod, melyik vagyok én a tömegben. Pénteken sem vettél észre, pedig kétszer is beálltam melléd a szomszéd fülkébe, hogy halljam, mit beszélsz :D

    VálaszTörlés
  184. Inkasszómanó: Valami oka márpedig van, hogy nem halad a dolog.

    VálaszTörlés
  185. Nincs oka. :D

    Na, itt a mai Brian Tracy-adagotok.

    http://66masodperc.blogspot.com/2011/08/brian-tracy-2-het-lelki-torveny.html

    VálaszTörlés
  186. Zulu: én is így látom. Lehet, hogy eladta a követelését az Ecserin 3 Naruto DVD-ért. Az biztos, hogy ha jogban jártas ember van a családban, nem húzódik ennyit egy mezei végrehajtás. Lassan az elévülés határán táncol ez a szerencsétlen.

    VálaszTörlés
  187. "Részletkérdés, de legyen igazad."

    Milyen nagylelkű vagy ha tényekről beszélek.

    "Framework, vagy a Frameworkkal dolgozó fejlesztőeszköz része-e. Az fejlesztés során történő felhasználás szempontjából alapvetően részletkérdés."

    Mint ahogy levezettem nem az, mivel eszedbe sem jutott hogy a .Net esetleg létezik Androidra és iPhone-ra is. Összekötötted a VS-sel meg a Windowssal.

    "Mondjuk ebben tényleg nem mondasz hülyeséget."

    Köszönöm, de nálam okosabb emberek találták ki és alkották meg a Monot így mondhatni fix nyerő pozícióval javasoltam.

    "Jáj. :P Itt nem holmi általános "hozzáértésről" van szó, hanem arról, hogy ha valaki meló szinten be van buzulva valamibe (k0zi a .NET-be, Inkasszómanó meg valami mérnökféle lehet), akkor jobban kézre esik számára az atompontos terminológia. :)"

    Egyfelöl én is mérnök lennék, legalábbis valami ilyesmit írtak a diplomámra, másfelöl ez nem belebuzulás, hanem bántotta a szemem az amikor orbitális hülyeségeket kezdtél el írni.

    VálaszTörlés
  188. "ez nem belebuzulás, hanem bántotta a szemem az amikor orbitális hülyeségeket kezdtél el írni"

    Mert bele vagy buzulva. :D

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.