Ha még nem láttad volna

2011. június 19., vasárnap

Az első élő közvetítés tapasztalatai

Ismét érdekes tapasztalatokkal lettem gazdagabb. Ilyen volt például a múlt heti felvételek alkalmával az, hogy hülyeség egy sajtótájékoztatót szalagra rögzíteni, és utána számítógépre menteni, sokkal értelmesebb dolog, ha rögtön digitalizálom is a laptoppal az anyagot. Valamint hogy mindenképp PAL szabvány szerint kell menteni a cuccot, mert akkor nem fog zavaróan elcsúszni a kép és a hang. (Sajnos ha PAL-ban digitalizálok, akkor megjelenik a kép legtetején egy vékony villogó csík, de nem gond, mert egy hangyányi utómunkaként a felvételre nyomott digitális zoom-mal máris eltűnik. Eredetileg emiatt a csík miatt döntöttem a NTSC szabvány mellett.)
Most is vannak friss tapasztalataim. Hát, visszanézve a tegnapi produkciómat arra jutottam, hogy a mobilnettel történő, oszlatós tüntetésről való élő közvetítés mégsem a világ legjobb ötlete.
Az alapján, hogy a kimenő adatforgalmam végig 400-450 kbps körül mozgott, és a nap során 750 Mb volt az összesített feltöltésem (vagyis elhasználtam a heti videós keretem felét), nekem a helyszínen sziklaszilárd meggyőződésem volt, hogy viszonylag folyamatos képet közvetítek, ehhez képest visszanézve a szerverre mentett produkciót siralmasan akadozik a végeredmény.
A dolog másik oldala, hogy bár a helyszínen megtapasztalt drámaiság átadásának első megközelítésben kiváló módjának tűnik, ha az ember elvegyülve skandál, és az átélt kellemetlenségeket káromkodással próbálja közelebb hozni a nézőhöz, de visszanézve az eredményt egy kiemelkedően kulturálatlan, szélsőséges, primitív, és bunkó útszéli kocsisnak tűnök még saját magam is, így ezt legközelebb mindenképp érdemes kicsit másként csinálni.
Továbbá most már világos, hogy ergonómiailag egy egyszerű fejre vagy vállra szerelhető webkamera, és külső mikrofon sokkal jobban megfelel a helyszíni közvetítés céljára, mint a rengeteg átalakítón keresztül laptophoz kapcsolt DV kamera, melynek a csatlakozásai folyamatosan szétcsúsznak. Most úgy néz ki a dolog a laptop oldaláról, hogy USB hosszabbító (így elfér egymás mellett két szélesebb csatlakozóval rendelkező eszköz is) => digitalizáló eszköz => SVHS-RCA átalakító => az az átalakító, ami az RCA-t alakítja abba a formába, amilyen kimenet van a kamerámon. Emellett a mobilnet stickje is egy másfél méter hosszú USB hosszabbító végén figyelt, fent a mellényzsebemben. Nem csoda tehát, hogy ennyi csatlakozás valahol mindig szétcsúszik, ha mászkálok.
Azért is sokkal jobb egy webkamera, mert ezt a dolgot a jelek szerint nem tévéközvetítésnek kell felfogni, hanem afféle rádiós bejelentkezésnek, melyhez extraként valami képkezdemény is tartozik. Ehhez pedig semmi szükség egy zoom-olós, széles objektívvel ellátott valódi kamerára. Egy 3-5 ezer forintos USB kamera bőven jó.
A másik dolog, ami miatt a webkamera mellett vagyok kénytelen dönteni, a képminőség és a folyamatosság. Amíg az Adobe Flash Media Live Encoder (FMLE) segítségével remekül tudom közvetíteni a kamerából jövő videó -és mikrofonjelet, valamint tetszés szerint tudom beállítani a felbontást, a képfrissítést, a bitrátát, valamint a csatlakoztatott eszköz ezerféle paraméterét, addig az Ustream webes közvetítője semmiképp sem hajlandó fogadni a DV kamera hangsávját, és úgy elnyújtja annak a képét, hogy a végeredmény teljesen élvezhetetlen lesz (ellenben a laptop beépített webkamerájának képét rendesen feldolgozza a böngésző-alapú közvetítés). Adná tehát magát az FMLE használata, és előző este ADSL mellett tesztelve meglepően jó is volt a végeredmény, csak sajnos a jelek szerint a Telenor nem szereti, ha valaki huzamosabb ideig FMS (rtmp://) protokoll szerint akar kommunikálni, így mobilneten 20 másodpercenként megszakad a közvetítés. Első blikkre arra tudok gondolni, hogy a webes közvetítő alkalmazás 80-as porton kommunikál, ami nincs korlátozva a Telenornál, bármi más pedig igen. Az FMLE-ben viszont nem lehet variálni a portokkal. Ha normális képet akarok közvetíteni tehát, marad a böngészős megoldás és a webkamera.
Mindenesetre bár a tüntetésről való tudósítás valóban nem a legjobb ötlet (az ember vagy nem élvezi az eseményt, vagy élvezi, de akkor egy bunkó állatnak tűnik a végeredményen), ugyanakkor bírósági tudósításra egyszerűen kiváló lesz a technika.
Azt hiszem, jövő héten kipróbálom valamilyen perben. Addig megpróbálok esetleg webkamerát, és egy jobb minőségű külső mikrofont is beszerezni.
By SoDI

46 megjegyzés:

  1. Szoval te digitalis kamera analog kimenetere digitalizalot kotsz, es ugy a gepre? Hat te aztan.zseni vagy :) Firewire, mond neked valamit?

    VálaszTörlés
  2. Egyebkent ha firewire csatlakozast hasznalsz, akkor megy a hang is rendesen ustream-en, mar probaltam. Digitalis kamerabol szarmazo analog jelet digitalizalni akkora baromsag, mint Debrecenbol Nyiregyhazara Siofok es Szeged erintesevel utazni :)

    VálaszTörlés
  3. "Firewire, mond neked valamit?"

    Oké, és mégis hogyan?

    A laptopon nincs Firewire csatlakozó, és PCMCIA vagy ExpressCard kimenet sem. Marad tehát az USB-s Firewire adapter.

    Csak sajnos olyan nem létezik, ennek szerintem egész alaposan utána sikerült néznem. Tehát ha létezik is, elég alaposan el van rejtve a net bugyraiban.

    Ha tudsz ilyet, jelezd, és már hétfőn megveszem.

    VálaszTörlés
  4. Oh, hi Gery! Te nem vótál tegnap a buziparádén Emmát filmezni?

    VálaszTörlés
  5. Milyen.fosadek laptop az, amin az USB-n kivul semmi nincs? (USB-Firewire atalakitot valoban nem fogsz talalni, ugyanis az USB sebessege keves a DV video 25 megabites masodpercenkenti adatmennyisegehez.

    Alternativ megoldaskent tudom javasolni egy androidos telefon beszerzeset, annak kamerajat tudod hasznalni kozvetitesre az uStream Android app segitsegevel, es akkor mas kutyu nem is kell.

    @Mandy, van nekem annal.fontosabb es ertelmesebb elfoglaltsagom is :)

    VálaszTörlés
  6. Gery: Van a laptopon USB 3.0 kimenet, ami bőven túlszárnyalja a FireWire 25 megabites sebességét, így elvileg lehetséges lenne arra adaptert gyártani. Más kérdés persze, hogy nincs rá igény, ezért senki sem fog. :(

    A laptopot azért választottam, mert az erős Core i5-ös proci mellett elfutnak rajta a játékok is, ráadásul az egész 2 Kg alatt van, így könnyű hordozni.

    Androidos telefon jó ötlet lehet, de egyelőre pénzkímélőbb megoldás a webkamera, mert azt megúszom 5 ezer forint körüli összegből. :)

    Másrészt élek a gyanúperrel, hogy az uStream Android app ugyanúgy le van korlátozva a Telenornál, mint a PC-s Adobe Flash Media Live Encoder. Tehát nem akarok kísérletezni, maradok a webkamerás megoldásnál.

    VálaszTörlés
  7. Sneci, miért nem ársz fodrászhoz? Miért nem mosol hajat? Amikor a videód végén (nagy szenvedés árán) a Deák térre értél és beletúrtál a hajadba, _úgy maradt_ függőlegesen, pedig tök hosszú. Ennyire mocskos, zsíros, ááááááááá...

    VálaszTörlés
  8. "Van a laptopon USB 3.0 kimenet, ami bőven túlszárnyalja a FireWire 25 megabites sebességét, így elvileg lehetséges lenne arra adaptert gyártani."

    Sodika bazmeg, komolyan hihetetlen, hogy te jártál infóra valaha is. Az USB egy hierarchikus buszrendszer, a Firewire összes elônyét buknád, ha rákötnéd. Mi a tökömnek gyártana ilyet bárki is? Üvegszálas kábelt RS232re nem akarsz átalakítani véletlenül?

    "Hoppácska, mégis létezik ilyen!"

    Sodi, te analfabéta, ez két külön HDD-adapterkábel, amikkel VAGY USB3-mn, VAGY FW800-zal tudod összekötni a Seagate FreeAgent GoFlex HDDt a számítógéppel. Átalakításról szó nincs:

    "Seagate FreeAgent GoFlex FireWire 800 upgrade cable requires a 9-circuit beta connector (IEEE 1394b), which is currently not yet popular on PC and mostly only available by default on Mac OS X systems. It’s backwards compatible to the slower rates and 6-circuit alpha connector of FireWire 400 (IEEE 1394a)."

    Azt sem értem, hogy a rákba akarsz rákötni egy kamerát egy HDD-adapterre.

    VálaszTörlés
  9. "Alternativ megoldaskent tudom javasolni egy androidos telefon beszerzeset, annak kamerajat tudod hasznalni kozvetitesre az uStream Android app segitsegevel, es akkor mas kutyu nem is kell."

    Ugyanezt mondtam neki tegnap, de ô inkább hülyeségekre költi a pénzét.

    VálaszTörlés
  10. "ez két külön HDD-adapterkábel"

    Tudom, csak a fényképek alapján linkeltem, de amikor beleolvastam rögtön töröltem is. :)

    "Az USB egy hierarchikus buszrendszer, a Firewire összes elônyét buknád, ha rákötnéd."

    Jó, de most nem tucatnyi cucc rákötéséről beszéltem, hanem egyetlen egy kameráról.

    VálaszTörlés
  11. Danyil: Nem zsíros volt, hanem a napsütéstől összeizzadt. :)

    VálaszTörlés
  12. Mondom... Honnan tudjam, hogy az Androidos appot nem korlátozza le ugyanúgy a Telenor, mint az Adobe Live Encodert? Sehonnan nem tudhatom.

    A böngészős közvetítés legalább kipróbált dolog.

    VálaszTörlés
  13. Kell egy külső webkamera, és egy elfogadható minőségű külső mikrofon. És faszán lehet közvetíteni.

    De mostantól főként bírósági tárgyalásokról fogok inkább bejelentkezni. Annak van értelme.

    VálaszTörlés
  14. És miért nem jársz fodrászhoz? Magadnak vágod vagy anyád vágja neked? Mert ilyen félhosszú, sehogy sem álló, zilált szart a legbénább fodrász is képtelen produkálni.

    VálaszTörlés
  15. Danyil:

    Általában itthon ülök, így nem nagyon érdekel a hajam. Magamnak levágom valahogy és kész. :)

    VálaszTörlés
  16. Hát ocsmányul néz ki, azt azért tudjad.

    VálaszTörlés
  17. "SoDI írta...
    Mondom... Honnan tudjam, hogy az Androidos appot nem korlátozza le ugyanúgy a Telenor, mint az Adobe Live Encodert? Sehonnan nem tudhatom."

    De! Át-googlizol külömböző fórumokat és rákeresel, hogy valakinek volt már hasonló problémája adott alkalmazásokkal ... de ehez tudtommal előnyös az angol nyelv tudása.

    VálaszTörlés
  18. Szoval megveszel egy core i5 laptopot, also hangon 150k forintert, amin jatszani ugyan lehet de munkahoz alapveto hianyossagokkal kuzd, es sajnalsz 80 ezret egy olyan eszkozre, ami viszont onmagaban alkalmas a feladatra? Ertem en... :)

    A telenor meg mindig is kocsog volt ha mobilnetrol van szo, naluk mar a Youtube is extrem felhasznalasnak minosul. Vodanal en siman torrentezek is telefonrol, ha pl a legujabb Angry Birds kiegeszito nem erheto el a marketen... Jo, persze nem a full HD filmeket fogom telefonrol tolteni, de youtube, netradio, ustream meg kisebb torrentek siman mennek a Galaxy S-en...

    VálaszTörlés
  19. Hozzatennem, hogy a Galaxy S mar csak a videorogzites minosege miatt megeri. Nyugodtan kukazhatod a gagyi mini DV handycam-et meg a kis szappantarto kompakt fenykepezogepet, ha veszel egy ilyen telefont.

    VálaszTörlés
  20. Sneckó, a kardiogépek rendszeres használata nélkül meddig bírtál volna elsétálni az Oktogontól? A Liszt Ferenc térig? :D

    VálaszTörlés
  21. Gery: A YouTube nem extrém, hanem "egyéb" forgalomtípus náluk, és egymást követő 7 nap viszonylatában 1,5 Gb engedélyezve van a legolcsóbb előfizetésükkel is.

    A torrent csak elméletileg van letiltva a Telenornál, a gyakorlatban meglepő módon nagyon vidáman tudtam torrentezni náluk, amíg nem volt ADSL-em. :)

    A laptopom egészen pontosan 200 ezer forintba került. Nálam a munka programozást jelent, így a videózásra bőven megfelel az USB digitalizáló. :)

    A következő nagy lépés egyébként nem Androidos telefon lesz, hanem digitális HD kamera, mely eleve USB csatlakozással kommunikál a számítógéppel. Kis lépés meg egy 5 ezer forintos webkamera jó eséllyel még a héten. :)

    Egyébként lehet, hogy Te vidáman elvagy a Vodával, de én nem fogok 6000 Ft-ot fizetni egy 8 Gb-os netért, amikor a Telenornál 500 Ft-tal kevesebbért 6 Gb (heti 1,5 Gb * 4) "egyéb forgalomtípust" kapok (pl. YouTube), de mellette szó szerint KORLÁTLAN böngészést és e-mailezést.

    Ez azt jelenti, hogy ha be is telik a 1,5 Gb-os heti keretem, YouTube-ra AKKOR IS KORLÁTLANUL tudok videót feltölteni, mert az lehetséges csatolt email mellékletként is. Ez ilyen videópublikálós kiskapu a Telenor korlátjaival szemben. :D

    Szóval nekem most (Telenorosként) a legolcsóbb minőségi továbblépéshez egy 3-5 ezer forintos webkamera kell, nem pedig androidos telefon.

    VálaszTörlés
  22. "A következő nagy lépés egyébként nem Androidos telefon lesz, hanem digitális HD kamera"

    Egy 35 ezer forintos kamera az aztán tényleg egy hétmérföldes lépés. :DDD

    "Kis lépés meg egy 5 ezer forintos webkamera jó eséllyel még a héten. :)"

    Már a héten lesz ötezer forintod? A görögöket nem akarod kihúzni a szarból, te Krőzus? :D

    VálaszTörlés
  23. Gery: Na, az már tényleg elgondolkodtató, hogy Toshiba Camileo P10 (30 ezer Ft) és egy mellé vásárolt digitális fényképezőgép (15 ezer Ft) HELYETT mondjuk egy Galaxy S-t vegyek 75 ezerért, amiről úgy is tudok Facebook-ozni, hogy elő kéne kaparni a táskából a laptopot.

    Ezen tényleg elgondolkodom.

    VálaszTörlés
  24. Danyil: Rövid távon egyik a megoldás, középtávon meg a másik. Gery mondjuk tényleg nem mond hülyeséget. Egy kézikamera + digitális fényképező kombó helyett tényleg jobb lehet egy Galaxy S.

    VálaszTörlés
  25. "Jó, de most nem tucatnyi cucc rákötéséről beszéltem, hanem egyetlen egy kameráról."

    1) Egyetlen eszköznél is elbukod a FW nyújtotta elônyöket
    2) A buszrendszer LÉNYEGE a bôvíthetôség
    3) Megakadályozni sem tudod, hogy több eszközt kössenek rá

    Lehet persze azon nyavajogni, hogy jajjajjajj, rossz laptopot vettem, nincs rajta FW, hadd kendácsoljam rá a FW-t VALAHOGYAN, nem baj ha szarul mûködik - de ilyen hülyébôl van évente három, nem felvevôpiac.

    VálaszTörlés
  26. >>Gery mondjuk tényleg nem mond hülyeséget.

    Ez!
    >>Egy kézikamera + digitális fényképező kombó helyett tényleg jobb lehet egy Galaxy S.

    Szerintem egy fél liter tej és néhány eper kombó helyett tényleg jobb lehet egy turmix.

    VálaszTörlés
  27. Sóder, felhívtad már Pálmarcsit? Mi van vele?

    VálaszTörlés
  28. "Általában itthon ülök, így nem nagyon érdekel a hajam. Magamnak levágom valahogy és kész. :)"

    Tehát rendben van az igénytelenség, az ápolatlan külsô, ha úgysem látja senki? Ez az igazán proli dolog, nem a bevásárlókocsi tologatása a teszkóban. Egy gentleman magának borotválkozik, nem a társaságnak.

    Tényleg nincs semmi szégyenérzeted, amikor ilyen homeless fejjel elhagyod a házat? Vagy már a hajléktalanokos feltáró riportodra készülsz? Ez esetben jelzem, az álca tökéletes.

    VálaszTörlés
  29. Danyiil, ne zsidóskodj, ne sürgesd. Majd a héten felhívja. Valamelyik szerdán. Minden egy folyamat.

    VálaszTörlés
  30. sneci laptopjánál az volt a fő szempont, hogy könnyű legyen, meg hogy lehessen rajta duke nukenemet játszani.

    VálaszTörlés
  31. Lókupec: Igazad van, bocs :DDD

    Kabbe: Olyan könnyű laptopot sikerült venni, hogy tegnap minden feltápászkodásnál nyögött egy nagyot a 2 kilós súly alatt :D

    VálaszTörlés
  32. "van nekem annal.fontosabb es ertelmesebb elfoglaltsagom "

    zsery, melyik fideszes segget kellett filmezned? sebaj, párthíradósnak is kell lenni valakinek, használd ki ezt az időszakot, mert utána mehetsz vissza a baletba ugrálni.

    VálaszTörlés
  33. A Facebook-on valaki azt írja, hogy már kiengedték a Marcit. Én most külön nem akarom emiatt megzavarni a hétvégéjét.

    VálaszTörlés
  34. Fosol, hogy ellenőrzik a híváslistáját, mi? :)

    VálaszTörlés
  35. Sodi... Most komolyan olyan nehéz kulturáltan viselkedni, hogy inkább elmész tárgyalásokat streamelni? Szerinted kit érdekel annyira x-edik Kovács János, 2006-os kődobáló pere, hogy élőben végignézze, ahogy unott arccal olvassák fel a vádiratot? Egy tüntetésen legalább tényleg történhet valami, amit az ember szívesen megnézne élőben, de egy tárgyalást még utólag se nagyon, amikor csak a lényeg van összevágva.

    VálaszTörlés
  36. rotwein11:

    Nem, majd tudósítok tüntetésekről is talán, de kevésbé beleélősen. :D

    VálaszTörlés
  37. >>Én most külön nem akarom emiatt megzavarni a hétvégéjét.

    mert szerinted mit csinál? otthon recskázik egy kis előzetes után?

    VálaszTörlés
  38. Sodika, akkor mi akadályoz meg abban, hogy felhívd, rögzítsd és csinálj a meghurcolt Pálmarcsival egy telefoninterjút ide a blogra? A fotelből megcsinálhatnád.

    VálaszTörlés
  39. >>Nem, majd tudósítok tüntetésekről is talán, de kevésbé beleélősen.

    csak nem élted be magadat a buziknál?

    XD

    VálaszTörlés
  40. "nem akarom emiatt megzavarni a hétvégéjét."

    inkább arról van szó, hogy úgy érzed nem vagytok olyan viszonyban, hogy megzavarhasd. ha nekem egy haverom kijönne 3 nap őrizetből, alapvető dolog, hogy rögtön felhívnám, függetlenül a hétvégétől. mivel erről szól egy haveri-baráti viszony. dehát neked, az érzelmi fogyatékosnak, kár erről magyarázni, úgysem érted.

    VálaszTörlés
  41. "visszanézve az eredményt egy kiemelkedően kulturálatlan, szélsőséges, primitív, és bunkó útszéli kocsisnak tűnök"

    nem annak tűnsz, hanem az vagy. csak megmutattad az igazi arcodat, ami összhangban van a külsőddel is.

    VálaszTörlés
  42. sodika életében először 30 (pontosabban 29,5) évesen, egy buzifelvonuláson találkozott önmagával.

    VálaszTörlés
  43. Szia Sodi!

    Volt alkalmam tegnap beletekinteni a kis produckiódba. Nem túlzok, ha azt mondom, életed fő művét alkottad meg. Ha a tévénéző tömegeknek egy icipicit jobb ízlése lenne, akkor ma te lennél gazdag, és nem a Big Brother szereplői. Egy hullám tetején vagy, Sodi, ennél talán soha nem leszel sikeresebb az életben! Anyagilag is jobban kijössz belőle, mint a programozásnak nevezett klimpírozásból, hiszen a "tudósításhoz" nincs szükséged Duke Nukem Forever-képes laptopra sem, elég egy műanyag telefonocska, amit bármelyik magyar gimnazista megvehet magának a nyári teszkós munkája kétheti béréből.

    Sodi, én nagyon bírlak téged, sose bántanálak. De tudd meg, sírva nevettem, amikor kétpercenként értelmetlenül káromkodtál a Király utcai katolikus templom előtt, mert újra meg kellett állnod, hogy lepakolj, és fel tudd venni a telefont. Vonítva röhögtem, amikor párszáz méter után sóhajtozni kezdtél a fáradságtól. Tudod, önmagában az is rendkívül vicces volt, hogy egy utcányira voltam tőled, és arra se vitt rá a lélek, hogy kihajoljak az ablakon és lefotózzalak, pedig biztos jót röhögtek volna itt rajtad, ahogy szenvedsz laptoppal és kamerával a kezedben, vonszolva elhanyagolt testedet. Látod, én bírlak téged, szerintem jó srác vagy. Csak kicsit keveset voltál eddig emberek között, és fogalmad sincs, hogy viselkedik valaki, aki önmagát minimálisan tiszteli. Szomorú, hogy a világnézetileg totálisan diffúz SF a legjobb virtuális barátod, mert így nem sok esélyed van kitörni abból, hogy te legyél a magyar internet Boratja. Sodi menni nagyváros!

    Üdv, Bentlakásos Intézmény

    VálaszTörlés
  44. Na, azért csináltam a buzifelvonulásból egy 66 másodperces verziót is.

    http://66masodperc.blogspot.com/2011/06/buzifelvonulas-2011-66-masodpercben.html

    VálaszTörlés
  45. Zsodi! Követeljük az interjút Pálmarcsival! Legalább telefonon! Tényleg a fegyverek miatt vitték be, vagy ez még mindig a pedofil-ügye?

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.